lauantai 14. joulukuuta 2013

Laitesukellusta viiden vuoden tauon jälkeen

Pieni raportti laitessukeltamisen aktivoinnista. Niin ekalla Thaimaan reissulla 2003 vai 2002 suoritin Padin Open Water Diver kortin Krabi Kontikin kurssilla. Seuraavana vuonna samoissa maisemissa pelkän sukeltamisen sijaan suoritin perään Advanced Open Water Diverin - tällä kertaa Aqua Visionilla. Sukeltaminen oli mulle niitä suuria lapsuuden haaveita mutta ei siitä intohimoa tullut, jota pitkälti kuvaa myös otsikon mukainen viiden vuoden tauko. Sukeltaminen 2003:n jälkeen jatkui 2005 Australiassa Great Barrier Reefillä kolmen päivän Liveaboard reissulla, josta tuli sukelluksia 11 kolmeen päivään ja 2008 Seychelleillä parilla sukelluksella ja sitten olikin hieman hiljaisempaa reilut viisi vuotta.

Cairns ja GBR 2005 
2013 se sitten jatkui eli siellä missä aloitin niin siellä jatkoin Krabilla Kontikin huomassa. Päätin jo ennen matkaa, että päivän sukellan ja valmistauduin vaihtamalla sukellustietokoneeseen paristot. Sukellustietokoneen ao. Suunto Vytecin edelliset sukellukset kun oli vuodelta 2005 ja paristo tyhjä. Paristo setin hain varuste.net:ista ja vaihdoin itse. Seychelleillä toi Suunto ei ollut mukana ja ylim. sydämmen tykytykset siitä sitten sain ison pullon ja kahden syvän sukelluksen muodossa - ensimmäinen ja viimeinen kerta ilman Suuntoa... Oma moka - itsehän siinä vastuussa loppuen lopuksi on mutta oli melkoista säätöä operaattoriltakin - ei olisi tapahtunut Kontikillä...

Suunto Vytec
Krabin sukellusoperaattorit oli kadonnut rannan pääkadulta pois sivukaduille ja Kontiki oli niistä käytännössä näkyvin (ja sittemmin kuulin myös, että suurin) eli toimistoon varaamaan 3 sukelluksen päivää - vaihtoehtoja kolmelle sukellukselle oli kaksi: Shark point (anemone reef + king Cruiser) tai Koh Phi Phi molemmat hyviä (ja ennen sukellettuja) mutta koska King Cruiser olisi mennyt heti syvälle (30m +) Kontikin suositus oli Phi Phi varsinkin kun vaativat Check Diven alkuun - näillä siis mentiin: 4700THB sukellukset + 1000THB Check dive + 200THB päivän sukellusvakuutus eli euroina n. 150.

Sukelluspäivä torstai 5.12 valkeni epävakaisena ja sadetta jatkui sitten kokopäivän ja näkyvyyss vedessä oli aika huono eli noin 6 metriä. Matka mestoille Ao Nangista kesti pari tuntia ja eka dyykki oli The Beach elokuvasta tutun Maya Beach nurkilla nimeltää Maya Corner ja jotakuinkin heti pohjaan päästyämme tehtiin temppuja. Ensimmäisenä maski kokonaan pois takaisin. Syvyyttä oli kai sellaiset 15 metriä eli paniikkiin ei ollut varaa. Siitä sitten leijumista ja parin viestintä sekä octon käyttö ilman loppumistilanteessa. Kaikki meni kerralla läpi mutta sivujännitys vei 50 baria tankista... Niin sukellusparikseni tuli Joonas eli KonTiki Krabin suomalainen Dive Master, jonka kanssa sukellettiin kaksistaan koko päivä - ei veloitettu kuitenkaan 1500 THB:tä private guidesta :)

Sitten liikkeelle ja heti Merikilpikonna ui vastaan... Sukellus kesti ilman horimisesta huolimatta 48 minuuttia.

Kontiki Krabin sukellustukialukselta
Toinen sukellus Koh Bida Noilla eli pieni siirtymä. Siellä oli kiva kokoelma merivuokkoja (ja vuokkokaloja) ja elämäni ekan kerran näin Mureenan - yllättävää kyllä. Pinnan alla oltiin 49 minuuttia ja löydettiin hain hammas.

Koh Phi Don
Kolmannelle sukellukselle palattiin Maja beachin lähettyville eli Maja Noi. Mentiin suoraan 25 metriin ja pyörittiin. Vastaan tuli White Tip Shark ja sukellettin ison Barracuda parven keskellä eli noin 50 pientä Barracudaa ja pari muuta isoa kalaparvea. Syvyydestä johtuen ilmaa kului ja pintaan tultiin jo 39 minuutin kohdalla. Paras sukellus.

Sitten takaisin päin Ao Nangiin. Olis voinut pari lisäpäivääkin sukeltaa eli sen verran kivaa oli. Tarkat sukellusprofiilit löytyis Vytecista ja olisi ladattavissa Movescounttiin mutta kun tarvittava USB-piuha puuttuu... Seuraavaan kertaa ei tule olemaan viittä vuotta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti