lauantai 13. heinäkuuta 2013

Mukavuudesta.

Polkupyörä on vain polkupyörä ja ihan sama mikä runko siinä on... Tästä voitaisiin nopeasti lähteä painokeskusteluun ja siitä gramman viilaukseen jne. Mutta ei mennä tällä kertaa siihen suuntaan vaan muutama sana polkupyörän mukavuudesta.

Siis eikö kaikki pyörät ole yhtä mukavia? Ei - tietenkin maastopyörien täysjousto ja etujoustolliset ovat oma lukunsa ja vaikka kokemusta niistä löytyy niin ei siitäkään enempää vaan jäykistä pyöristä sananen. Teräs on tunnetusti mukavuudeltaan parhaimipia materiaaleja pyörän runkoon ja sitten on hiilikuitu, joka voidaan tehdä halutunlaiseksi mukavuudeltaan ja sitten on alumiini, jota sanotaan mukavuuden kannalta materiaaliltaan vaikemmaksi - herkästi murtuvaa, kevyttä ja mukavuudeltaan - no - epämukavaa...

Totta - osittain. Meidän perheessä on tällä hetkellä neljä täysjäykkää alumiinirunkoista pyörää: Kuwahara kruiseri, Nishiki hybridi, Insera 3-v hybridi ja Colnago Dream maantiepyörä. Minä ajelen niillä kaikilla -  tai siis Kuwahara on tehnyt alumiinit eli runko on murtunut mutta kokemuksia on siitäkin. Mutta asiaan eli mukavuuteen. Kuwahara, Insera ja Nishiki ovat mukavuudeltaan kammottavia virityksiä. Jokainen epätasaisuus tienpinnasta tulee suoraan läpi persuksiin ja siitä selkärankaan ja jos hammasproteesit olisi, niin ei nekään paikallaan pysyisi. Colnago, huippulaatuinen alumiini maantierunko, puolestaan nielee töyssyt ja ajaminen on nautintoa. Ja Colnago käyttäytyy todella mallikaasti siitä huolimatta, että siinä 23mm kilparenkaat eli ilmatilaltaan todella pienet verrattuna näihin verrokkeihin, joiden renkaat ottaa enemmän vastaan tien epätasaisuuksia ja siitä huolimatta välittää iskut läpi.

Ero on oikeasti järkyttävä mutta olettasin, että Nishikien, Inseroiden ja Kuwaharojen suunnittelussa on ollut tärkeintä saada runko aikaiseksi, jotta siitä saataisiin osat ripustamalla polkupyörä. Ja se, että onko pyörä mukava, on ollut toissijaista ja hinta sekä valmistuskustannukset ensisijaista.

Pointti siis kai on se, että samasta materiaalista voi alumiininkin tapauksessa saada ajettavuudeltaan hyvinkin erilaisia runkoja ja laadukas ja mukava tulee yleensä hintalapun kanssa. Suosituksena - mikäli alumiinirunkoisessa ja kohtuu edullisessa haluaa pysyä -  kannattaa ennen ostoa koeajaa Cannondalen CAAD 10 runkoiset pyörät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti